Drogovo závislí by mohli dostať druhú šancu

20.02.2013 Bratislava

Bratislava  (TASR) - Drogovo závislí by mohli dostať druhú šancu. Vláda dnes schválila novelu Trestného zákona, podľa ktorej sa znižuje dolná hranica trestnej sadzby pri drogovej trestnej činnosti zo štyroch na tri roky. Súdom to umožní, aby drogovo závislým, ktorí nie sú dílermi, mohli podmienečne odložiť výkon trestu a uložiť im probačný dohľad, vysvetľuje ministerstvo spravodlivosti v dôvodovej správe k zákonu.
"Najmä v tých prípadoch, ak odsudzuje páchateľa za nelegálnu držbu drogy, ktorej množstvo mierne prevyšuje hranicu desaťnásobku obvykle jednorazovej dávky, ktorej držba je v zmysle Trestného zákona posudzovaná ako horný limit pre stanovenie, že sa v danom prípade jedná o prechovávanie drog pre vlastnú potrebu," uviedol rezort spravodlivosti.
Novela trestného zákona prináša aj ďalšie zmeny, ide najmä o aplikáciu právne záväzných aktov Európskej únie. Navrhuje sa, aby súd mohol upustiť od potrestania páchateľa, ak ide o trestný čin, ktorý spáchala osoba z donútenia v priamej súvislosti s tým, že bola obeťou obchodovania s ľuďmi, trestného činu proti ľudskej dôstojnosti, alebo detskej pornografie. "Účelom takejto úpravy je motivovať obete týchto trestných činov oznamovať príslušným štátnym orgánom spáchanie takýchto trestných činov," vysvetlil rezort.
Novela navrhuje umožniť súdu uložiť ochranné liečenie aj v prípadoch, ak páchateľ spácha trestný čin v stave vyvolanom duševnou poruchou a jeho pobyt na slobode je nebezpečný. Táto zmena umožní súdu uložiť ochranné liečenia aj tým páchateľom, ktorí spáchali trestný čin v stave plnej príčetnosti, pričom skutok nebol spáchaný pod vplyvom návykovej látky, ani v súvislosti s jej zneužívaním. Zmena má prispieť k zníženiu rizika recidívy u tých špecifických páchateľov sexuálnych trestných činov, ktorí trestný čin spáchali výlučne v stave vyvolanom duševnou poruchou, ale za súčasného uloženie ochranného liečenia nie je možné.
Nový zákon navrhuje rozšíriť katalóg trestných činov pre použitie informačno-technických prostriedkov, konkrétne odpočúvania a záznamu telekomunikačnej prevádzky a pre použitie agenta o trestné činy extrémizmu. "Dôvodom pre takýto návrh je, že trestné činy extrémizmu sú v poslednom období charakteristické vysokým stupňom latencie spôsobeným sofistikovaným spôsobom ich páchania, najmä pri organizovaných formách. Prejavy páchateľov týchto trestných činov na verejnosti (verbálne aj fyzické) sú z ich strany dôsledne kontrolované, aby nevybočovali z rámca zákonnosti," vysvetlilo ministerstvo spravodlivosti.
 

Vyberte región